Chapter 5.5 (Gamtos mokslai 5 kl)

Mūsų organizmui būtinos medžiagos (5.5 tema)

Mūsų organizmui būtinos medžiagos

Tinkama mityba ypač svarbi bręstančiam organizmui. Kad mūsų organizmas galėtų augti, atsinaujinti, atlikti funkcijas ir išlikti sveikas, jam reikia įvairių maisto medžiagų ir vandens. Daugumą iš jų turime gauti su maistu, nes organizmas pats jų pasigaminti negali.

Pagrindinės yra šios:

  • angliavandeniai,
  • baltymai,
  • riebalai,
  • mineralinės medžiagos,
  • vitaminai.

Angliãvandeniai (5.5.1 pav., a) – svarbus energijos šaltinis. Suvartoję pakankamai angliavandenių, esame aktyvūs, mūsų smegenys ir kiti organai gali sėkmingai funkcionuoti. Vieni angliavandeniai, tokie kaip gliukozė, cukrus, yra greitai pasisavinami. Pavyzdžiui, cukrus dar burnoje pradedamas skaidyti seilėmis. Tokių greitai pasisavinamų angliavandenių yra vaisiuose ir uogose (ypač datulėse, vynuogėse), kai kuriose daržovėse (morkose, kopūstuose ir kitur), o labiausiai – saldumynuose. Angliavandeniai gerai pasisavinami iš grūdinių kultūrų, duonos, ypač baltos, bulvių ir daugelio kitų produktų.

  • a
  • b
  • c
5.5.1 pav. Angliavandenių (a), baltymų (b), riebalų (c) šaltiniai

Baltymai (5.5.1 pav., b) – mūsų kūno statybinė medžiaga. Jie svarbūs raumenims, kaulams, odai, plaukams, nagams augti ir atsinaujinti. Taip pat egzistuoja gausybė įvairių vandenyje tirpių baltymų, nepaprastai svarbių virškinimui, mūsų elgsenai, emocijoms ir kt. Baltymų gauname valgydami liesą mėsą, žuvis, jūrų gėrybes, pieno produktus, kiaušinius, ankštines kultūras (žirnius, pupas, pupeles, sojas).

Riebalai (5.5.1 pav., c) – tam tikra energijos saugykla, iš kurios organizmas moka pasigaminti reikiamų medžiagų, būtinų gyvybei palaikyti. Be to, riebalai įeina į ląstelių sudėtį, riebalų yra smegenyse ir kitur, jie padeda įsisavinti kai kuriuos vitaminus. Žymiai sveikesni yra augaliniai riebalai, vadinami aliejais. Daug mums naudingų riebalų gauname valgydami žuvis. Per didelis riebalų kiekis nėra naudingas, nes nutunkama. Todėl reikėtų rinktis liesesnę mėsą (jautieną, veršieną, liesą paukštieną) ir valgyti mažiau riebaluose gaminto maisto.

Kad gerai veiktų mūsų organizmas, būtinos minerãlinės medžiagos ir vitaminai.

Pavyzdžiui, vitaminas A yra itin svarbus geram regėjimui ir odai – jų ląstelėms augti ir daugintis. Vitamino A galime rasti morkose, kopūstuose, pomidoruose ir kitose daržovėse (5.5.2 pav.).

5.5.2 pav. Vitamino A šaltiniai

Jei trūksta vitamino C, galima susirgti skorbutu ir netekti dantų. Vitamino C ypač daug yra citrinose, svogūnuose. B grupės vitaminų yra kepenėlėse. Ypač svarbus vitaminas D, jo gauname su žuvų riebalais, šis vitaminas gaminasi šviečiant saulei. Jei trūksta vitaminų, tenka gerti vitaminų kapsules.

Mineralinė medžiaga kalcis svarbus kaulų ir dantų tvirtumui palaikyti. Jo rasime pieno produktuose, žaliose lapinėse daržovėse, sėklose ir riešutuose (5.5.3 pav.).

5.5.3 pav. Kalcio šaltiniai

Mūsų organizmui taip pat būtinas vanduo. Jis ne tik padeda pernešti maisto medžiagas, bet ir reguliuoja kūno temperatūrą, dalyvauja medžiagų apykaitoje, drėkina audinius, sąnarius, užtikrina tinkamą daugelio organų veiklą.

Tiriamasis darbas 
​„Kalcio svarba mūsų kaulams“

Kalcis yra būtinas siekiant palaikyti stiprius kaulus ir dantis. Jei pakankamai jo negauname, kaulai tampa trapūs, o vėliau gali išsivystyti ir osteoporozė – liga, kai sumažėja kaulų tankis ir kaulai lengvai lūžta. Šio eksperimento metu įsitikinsime kalcio svarba kaulų tvirtumui.

Jums reikės: acto, puodelio, kelių vištos kaulų (geriausia naudoti kojų kaulus).

Darbo eiga (5.5.4 pav.):

  1. Apžiūrėkite kaulą: pabandykite jį sulenkti, įsitikinkite jo tvirtumu. Kalcis kaului suteikia tvirtumo.
  2. Puodelį pripildykite acto.
  3. Į puodelį su actu įdėkite kelis vištos kaulus. Actas turi juos apsemti. Uždenkite puodelį.
5.5.4 pav. Tyrimo „Kalcio svarba mūsų kaulams“ etapai
  1. Palikite kaulus acte 3–5 dienoms.
  2. Išimkite kaulus iš acto ir, nuplovę vandeniu, apžiūrėkite: pabandykite sulenkti.

Eksperimento metu kaulas tapo lankstus. Kas nutiko? Actas yra silpna rūgštis, galinti ištirpinti kauluose esantį kalcį. Kalciui ištirpus, kaulas praranda tvirtumą. Kad kaulai turėtų pakankamai kalcio, svarbu pasirūpinti visaverte mityba.

Vis dėlto, jei per daug dėmesio skiriama maistui, išvaizdai, svoriui, valgoma nepakankamai ar netinkamai, atsiranda mitýbos sutriki. Juos dažniausiai sukelia nenatūralūs visuomenės grožio standartai, liekno kūno garbinimas, aplinkinių žmonių įtaka, savivertės siejimas su išvaizda.

Dažniausi mitybos sutrikimai yra anoreksija, bulimija, persivalgymas (5.5.5 pav.).

  • a
  • b
  • c
5.5.5 pav. Valgymo sutrikimai: anoreksija (a), bulimija (b), persivalgymas (c)

Anorèksija – tai liga, atsirandanti dėl sąmoningo badavimo, bulimija – vėmimas pavalgius, pérsivalgymas – valgymas jau pasisotinus.

Labai svarbu atpažinti mitybos sutrikimus, kreiptis pagalbos ir pradėti laiku gydytis, nes nesigydant pažeidžiami įvairūs organai, galima net mirti. Mitybos sutrikimų pasekmės yra fizinės ir psichologinės. Fiziškai mažėja energijos, svaigsta galva, pažeidžiami raumenys, taigi ir širdis, ji gali sustoti. Lėtėja virškinimas ir medžiagų apykaita, pradeda skaudėti pilvą, kyla infekcijų. Persivalgymas gali sukelti skrandžio plyšimą, bulimija – stemplės plyšimą. Psichologiškai kankina įkyrios mintys apie maistą, sunku susikoncentruoti, susergama depresija, meluojama dėl mitybos, nukenčia tarpusavio santykiai.

Klausimai ir užduotys

  1. Koks vitaminas itin svarbus norint nesirgti peršalimo ligomis arba gydytis jomis susirgus? Kokį maistą valgydami galime gauti daugiausia šio vitamino?
  2. Patyrinėkite savo mėgstamo šokolado sudėtį. Kiek jame yra angliavandenių bei cukraus? Kuo kenksmingas ir kuo naudingas cukrus?
  3. Jei patiko eksperimentas su vištos kaulais ir actu, galite pabandyti atlikti panašų eksperimentą, bet vietoj kaulų naudokite žalią kiaušinį su lukštu. Palikite jį 1–3 dienoms acto pilname puodelyje ar stiklainyje. Kas nutiko ir kodėl?
  4. Kaip atpažinsite sveiką, ekologišką maisto produktą? Kokiomis savybėmis jis pasižymi?
  1. Išsiaiškinkite, kokie požymiai rodo valgymo sutrikimus, kad prireikus galėtumėte juos atpažinti.

Ko išmokome?

  • Baltymai – kūno statybinė medžiaga, angliavandeniai – energijos šaltinis, riebalai – maisto saugykla. Šių medžiagų turime pakankamai gauti su maistu.
  • Kad gerai veiktų mūsų organizmas, būtinos mineralinės medžiagos ir vitaminai.
  • Vanduo yra būtinas mūsų organizmui, jis atlieka įvairias funkcijas.
  • Mitybos sutrikimai – tai nepakankama arba netinkama mityba, daranti didelę fizinę ir psichologinę žalą.
  • Dažniausi mitybos sutrikimai yra anoreksija, bulimija ir persivalgymas.
Please wait